Slik logger du inn i redigeringsprogrammet
Slik logger du inn i redigeringsprogrammet
Slik logger du inn i redigeringsprogrammet
Slik logger du inn i redigeringsprogrammet
Slik logger du inn i redigeringsprogrammet
Skandinavias største leverandør av fotballdrakter med verifiserte autografer siden 2019.
Over 700 000 visninger på TikTok bare i 2024!
Stolt hovedsponsor av NM i Poker 2024 og 2025
Essensiell informasjon til nybegynnere
Hvis du er ny i fotballkort-verden, velkommen! :)
Her er kommer essensiell informasjon som er viktig å huske på dersom du ønsker å starte en god samling som kan øke i verdi over tid.
Hvilke fotballkort er best å samle på?
Det er merkene Panini og Topps som har best omdømme og mest respekt i samlermiljøet. Både Panini (Italia) og Topps (USA) eier rettighetene til ulike ligaer og ulike arrangementer. Panini eier for eksempel rettighetene til Premier League, EM og VM, mens Topps eier rettighetene til Champions League. Men, dette kan forandre seg fra år til år. Det er hvor mye hvert selskap er villig til å by for rettighetene som er avgjørende, noe vi så et godt eksempel på da Topps overrasket alle da de sikret seg rettighetene til EM 2024 i Tyskland.
Du bør samle på kort, ikke på klistremerker.
Målgruppen for klistremerker er små barn, ettersom klistremerker har en lavere produksjonskostnad og kvalitet enn fotballkort, og derfor kan selges til en lavere pris enn fotballkort. Men det er vel så viktig å vinne denne kampen for de store merkene, ettersom valget kan påvirke hva barna vil velge av fotballkort-merker i fremtiden, når de har egne penger å bruke.
Både barn og voksne kan samle på fotballkort, men her er det igjen prisen som skiller klinten fra hveten. En pakke med Match Attax fra Topps som er laget for barn koster 39 kroner, mens en pakke med Topps Chrome med kun 4 kort koster 249 kroner.
Fotballkortene som ser finest ut, er ikke alltid de beste.
Dersom du ønsker å kjøpe et fotballkort som vil øke i verdi, kan det lønne seg å investere i et fotballkort fra en ung og lovende spiller - og gjerne et fotballkort som er nummerert. Ja, du leste riktig, noen av kortene er nemlig nummererte. Er et kort f.eks markert med 144/299, betyr det at ditt kort er nummer 144 i rekken og at det kun eksisterer 299 stykker av det kortet i hele verden. Jo lavere antall som er produsert, jo vanskeligere er det å få det i en samling, noe som betyr at folk er villige til å betale mer for å sikre seg objektet.
Hvilken spiller bør du kjøpe?
Det er ikke alltid en god investering å velge kort med et lavt nummer, eller et kort som er signert for den saks skyld. Du må i all hovedsak vurdere populariteten til spilleren. Hvis du ser en 1/99 av Harry Maguire, vil det være en god investering å kjøpe kortet? Svaret er nei. Selv om det er produsert i et lavt antall og selv om kortet potensielt kan stige noe i verdi, vil ikke etterspørselen være spesielt høy. Andre potensielle investeringer kan dermed være et bedre alternativ ettersom de kan stige enda mer i verdi over tid.
Messi og Ronaldo vil som oftest tilføre verdi over tid, men hvis lommeboken din ikke er klar for det prissegmentet, bør du investere tidlig i den nye generasjonen, som f.eks Musiala, Camavinga, Saka eller Foden. Du kan fortsatt få noen OK priser på kort fra Vinicius og Bellingham (i 2023), men Haaland og Mbappe har allerede ligget høyt i pris i mange år allerede.
Få kortene dine gradert, eller kjøp kort som allerede er det.
Vi selger og kjøper kort som er gradert av PSA og BGS. Kortene blir rangert fra 1-10, der 10 er det beste utfallet. Vi vil råde deg til å ikke kjøpe noe lavere enn PSA 8, dersom du kjøper for å selge videre. Og kjøp kun PSA 8 hvis det er en spiller, et kort eller en pris som er usedvanlig god.
Økonomisk velstående samleren er kresne, og kjøper kun kort som har blitt gradert til 10. Vi sett et Panini-kort av Messi (fra VM i 2006) med en PSA-rating på 9 gå for €300, mens det samme kortet men med en PSA 10 har gått for €3000. Gir det mening? Nei. Er kortet det samme? Ja, nesten identisk. Men mennesker med uendelig på konto skal kun ha det beste, koste hva det koste vil.
Terminologi
Pakke:
En pakke kan inneholde alt fra 4 til 25 kort, avhengig av merket du har kjøpt. Panini og Topps selger ikke enkeltpakker på nett. Man må eventuelt kjøpe en hel boks.
En boks:
En boks inneholder flere pakker. En boks kan ha alt fra 1 til 24 pakker, avhengig av merket.
Det viktigste du trenger å vite før du skal kjøpe en boks, er at det finnes ulike bokser innenfor samme merkevarenavn. La oss gi deg et eksempel: Topps gir ut en serie som de kaller Topps Chrome. Du kan kjøpe en 'Hobby box' med Topps Chrome, men du kan også kjøpe noe som heter 'Value box', også kalt 'Lite box' eller 'Blaster box'.
I en 'Value box' får du god valuta for pengene, men du mister samtidig sjansen til å få de beste kortene, samt kort med autografer. Antallet kort i en boks vil også være lavere. Du får kun 7 pakker i en Value boks, i stedet for 24 pakker, og kun 6 kort i hver pakke i stedet for 8. Du går med andre ord fra 192 (24 x 8) kort i en Hobby box, ned til 42 (7 x 6) kort i en Value box.
En kasse:
Hvis du noen gang hører setningen «This is a case hit» så vet du at kortet er eksepsjonelt bra.
En kasse, eller case som det heter på engelsk, er en stor pappeske som inneholder 10 eller 12 bokser. Kasser kjøpes med andre ord kun av større selskaper - som f.eks oss - som har behov for flere bokser samtidig.